Jak je to s tím cholesterolem? Jsou všechny nasycené tuky nežádoucí? Co dnes znamená pojem pestrá strava a jaké je složení běžně dostupných potravin? O tom všem byla řeč při přednášce Ing. Ivana Macha, CSc., prezidenta Aliance výživových poradců ČR.
Kdo chce správně a zdravě jíst a žít, měl by se zajímat, jak to v našem těle funguje a jakou nabídku potravin v dnešním světě dostáváme. Tak aby mohl zdravým rozumem posoudit, zda danou potravinu do svého jídelníčku zařadí či nikoli. Za primární prevenci, tedy péči o své zdraví, jsme zodpovědní sami sobě, proto je důležité rozumět základním principům. Zároveň je ale třeba brát s rezervou obecná výživová doporučení, která mnohdy stojí za zjednodušujícími mýty.
Tak by se daly ve zkratce shrnout hlavní závěry přednášky, která zazněla na úvod semináře pro zdraví a ve které byla řeč mimo jiné o těchto tématech:
Důležité je si uvědomit, že v posledních desetiletích došlo k zásadním změnám ve stravování:
Je to dané potravinářským průmyslem a řadou ingrediencí, které dříve potraviny neobsahovaly. Jejich výroba je nyní levnější a efektivnější, pro naše zdraví a výživu už ale v drtivé většině případů nikoli. Chybí důležité živiny, jiných látek je naopak nadbytek.
I to může způsobovat různé potravinové intolerance. Je rozdíl v mase skotu, který byl krmený trávou a senem, a tím krmeným výhradně sójou. I způsob krmení, pěstování, ale také sklizně, porážky a dopravy hraje zásadní roli v kvalitě toho, co skutečně jíme.
Jak název vypovídá, odvíjí se od způsobu života dnešní civilizace. Ten je mnohdy s menším množstvím pohybu, ve větším stresu a s nedostatkem času na kvalitní jídlo. Člověk volí rychlou možnost nasycení, kterou nabízí potravinářský průmysl, na úkor kvality. To vše dohromady pak stojí za našimi problémy.
Pestrost není o tom, že si z každého regálu vybereme jeden výrobek, který mnohdy obsahuje stejné složky, kterých máme ve finále v jídelníčku nadbytek. Původní pestrost představovala především optimální zastoupení základních živin (sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerální látky a vodu) v určité kvalitě.
Pokud jsou však využity ve špatných recepturách, do kterých se přidává cukr, sůl a další látky, jejichž přítomnost mnohdy ani nevnímáme, vytrácí se původní pestrost. Ztrácíme tím například pojem o tom, co je vlastně přirozená chuť a co všechno do sebe dostáváme. Jedinou potravinou jsme dnes schopní naplnit celodenní příjem dané živiny…
Existují určité obecné „pravdy“, kterých se mnoho lidí drží, i když moderní poznatky říkají něco jiného:
Všichni už někdy slyšeli, že je třeba se vyhýbat potravinám s vysokým cholesterolem, protože ten může ucpat cévy. Je třeba si ale uvědomit, že ani tuky nejsou jen špatné a cholesterol je pro nás nezbytný. Existuje navíc tzv. „hodný“ (HDL) a „zlý“ (LDL) cholesterol a potraviny s jeho obsahem mohou být nositeli dalších důležitých živin.
Jasně, nic se nemá přehánět. Ale vyřadit z jídelníčku máslo a sádlo kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin?
Ukazuje se, že mnohem větší vliv na případný rozvoj kardiovaskulárních nemocí může mít životní styl, celkový příjem energie a další faktory. Například sádlo může mít (v závislosti na krmivu vepřů) vysoký obsah potřebných omega 3 nenasycených mastných kyselin.
Na každé potravině najdete tabulku výživových údajů. Ne vždy ale prozradí vše, co bychom potřebovali vědět. Nevíme nic o tom, jakým způsobem probíhala výroba, jak vypadal chov či pěstování, za jakých podmínek a v jakém stádiu došlo ke sklizni či porážce ani jak dlouho a daleko k nám daná potravina cestovala.
Nevíme ani, zda byla ošetřena nějakými speciálními látkami, byly použity urychlovače růstu, pesticidy a podobně. Výživové údaje nám tedy o kvalitě potraviny neřeknou zdaleka vše.
Kdo se celý týden drží a na konci si řekne, že jeden den se může „rozšoupnout“, zadělává si na problémy. Tělo se totiž s náporem, na který není zvyklé, vypořádává hodně dlouho a podobným přístupem bude trpět. Ideální je tedy jíst tak, aby nás podobné chutě nepřepadávaly, netrpět nedostatkem energetického příjmu ani jednotlivých živin a držet se toho, co nám dlouhodobě vyhovuje.