Doplňky stravy
Jak je to s tím cholesterolem? Jsou všechny nasycené tuky nežádoucí? Co dnes znamená pojem pestrá strava a jaké je složení běžně dostupných potravin? O tom všem byla řeč při přednášce Ing. Ivana Macha, CSc., prezidenta Aliance výživových poradců ČR.
Lidské tělo potřebuje ke svému chodu základní živiny, které mu dodávají energii – sacharidy, tuky a bílkoviny. Zároveň jsou pro něj ale nezbytné i takzvané mikroživiny, které nemají žádnou energetickou hodnotu, ale mají důležitý význam pro stovky procesů uvnitř organizmu. Řadíme mezi ně vitaminy, o kterých jsme psali v naší vitaminové abecedě, enzymy a minerální látky, o kterých si povíme v tomto článku.
Aby lidské tělo dokázalo fungovat, jak má, potřebuje vitaminy. Ty totiž plní řadu důležitých funkcí – podílejí se na metabolismu cukrů, tuků a bílkovin, urychlují biochemické reakce a přispívají k celkové ochraně organismu. Každý vitamin má v těle člověka svou konkrétní funkci a nelze ho nahradit žádným jiným, proto je potřeba myslet na všechny. Vitaminy si naše tělo nedokáže vytvořit, takže je třeba je tělu dodávat – stravou či jejími doplňky.
Pojem doplňky stravy přesně vystihuje, k čemu jsou určené – doplňují naši stravu. Vitaminy, minerálními látkami nebo dalšími látkami s nutričním nebo fyziologickým účinkem. A to z toho důvodu, že naše běžná strava nemusí všechny tyto látky obsahovat v dostatečném množství. S čím doplňky stravy pomáhají, jaké formy známe a co obsahují?