Počet položek: 0 0,- Kč

Jak vybrat to správné mýdlo

Není to někdy úplná sranda. Zvlášť pokud má tvoje pokožka nějaké speciální požadavky a vrtochy. Protože mýdel je k dostání hodně a vyrobit se dá skoro cokoliv, může mít každý z nás doma na mýdlence přesně takové mýdlo, které mu bude vyhovovat bez jediného kompromisu. Zároveň ale může být člověk z té bohaté nabídky tak zmatený a z neustálého hledání tak otrávený, že na nějaké “správné” mýdlo radši rezignuje. A to je škoda. Jak se teda zorientovat a najít svůj mýdlový grál?

3 kroky k nalezení toho nejlepšího mýdla 

1. Seznam se se svou kůží

Pro někoho možná drsná metoda, ovšem velmi účinná. Vím to. Zkoušela jsem ji na vlastní kůži :-). Přestaň se o svou pokožku úplně starat. Aspoň na týden. Nebo dva. Jak dlouho vydržíš. Dobrá, pokud se líčíš, budeš potřebovat ta líčidla večer dostat pryč. Zkus k tomu ale použít jen vlažnou vodu a případně houbičku. Jinak se zbav všech syntetických odličovadel, pleťových vod, nočních a denních krémů, masek, tělových mlék, průmyslových sprchových gelů atd.

Bude to nejspíš strašný. Pamatuju si, že jsem po celých 14 dní chodila s pocitem o číslo menší kůže. Měla jsem všude suché mapy a na obličeji šupinky. Pochopitelně. Dlouhá léta předtím jsem totiž víc nebo míň používala kortikoidové masti na ekzém, dvakrát i víckrát denně si mazala obličej “léčebnou” emulzí z lékárny, po každém umytí jsem poctivě aplikovala tělové mléko, měla jeden odličovač na oči a další na zbytek obličeje…no mraky všech možných zázraků moderního kosmetického průmyslu. A věřila jsem tomu, že to všechno nutně potřebuju. Že moje chuděra pleť ani pokožka se o sebe sama nepostará. Jak už asi tušíš, nebylo tomu tak. Ve chvíli, kdy jsem konečně dala své kůži pokoj, začala se o sebe starat přímo ukázkově.

Po oněch 14 odvykacích dnech jsem se teprve mohla začít se svou kůží znova seznamovat. Zjišťovat, jaká doopravdy je, co jí vadí a co se jí líbí. Pokožku mám pořád spíš sušší. Ale rozhodně ne tak suchou, jak jsem si vlivem používání všech možných výrobků vždycky myslela. Sklony bránit se stresu a přetížení ekzémem mě taky ještě úplně neopustily. Ovšem pochopila jsem, že řešení je v tomto případě spíš v hlavě, nikoliv v kelímku kortikoidové masti.

Abych se konečně dostala k jádru epidermis. Zejména pokud používáš spoustu konvenčních kosmetických přípravků, dopřej svému tělu i obličeji pár dní detoxu. Teprve potom uvidíš, jaké jsou skutečné potřeby tvé pokožky. A podle toho se zařídíš. Víc informací k tomuhle bodu najdeš např. v knížce Nepřátelé kůže. Ne se vším, co se v ní píše, souhlasím. Jako základní nasměrování je ale, myslím, velice dobrá.

2. Mluv se svým mydlářem

Zásadní bod, který mnoho lidí opomíjí. Řemeslný výrobce připravuje svá mýdla obvykle s láskou a ví o nich všechno. Ve chvíli, kdy se mu svěříš se svým problémem nebo požadavky, dokáže ti poradit. Doporučí, jaké složky máš v mýdle vyhledávat a čemu se naopak spíš vyhnout. Umí i sestavit recept na míru, bohužel ti ale podle něj nejspíš nebude moci mýdlo vyrobit a prodat (protože tu funguje něco jako certifikace kosmetických výrobků). Vysvětlí ti všechno, co potřebuješ a v čem zatím tápeš. Neboj se ho ptát na cokoliv. Na původ a kvalitu surovin. Na použitá barviva a vonné látky. Na kvalitu esenciálních olejů. Na způsob výroby mýdla, na dobu jeho zrání, pH…Opravdu cokoliv, co tě napadne a co je pro tebe důležité. Profesionál, který ví, co dělá, ti ochotně na všechno odpoví. Zkrátka. Pokud si člověk svého mydláře vybere dobře, má skoro vyhráno. Získá ochotného průvodce na cestě za tím správným mýdlem, který mu ušetří hodně odboček a bloudění ve slepých uličkách.

3. Zajímej se o složení

Staré známé doporučení, které platí nejenom při výběru mýdla. Nespoléhej na označení výrobců 100% přírodní a podobné nápisy. Z velké části nevypovídají vůbec o ničem. V praxi potřebuješ vědět, jaké složky bude kvalitní mýdlo nejspíš obsahovat, jaké by se v něm naopak objevit rozhodně neměly a případně na co je konkrétní člověk alergický, co špatně snáší nebo co zkrátka v mýdle nechce (např. vegani pravděpodobně neocení med nebo sádlo). Kromě toho se potřebuješ taky zorientovat v jazyce INCI, ve kterém je složení kosmetických přípravků psané a které je vlastně takovou kombinací latiny a angličtiny. Dost lidí odrazuje právě to, že složení nerozumí. V případě mýdla na tom ale není nic zas tak složitého.

Skutečné zdravé tuhé mýdlo vzniká reakcí tuků s roztokem hydroxidu sodného. Protože ve vyzrálém mýdle najdeš už jenom sodné soli mastných kyselin použitých tuků, bývá i ve složení uveden daný tuk ve své saponifikované podobě. Jednoduše řečeno – zmýdelněný olivový olej můžeš najít pod označením Sodium Olivate, kokosový olej jako Sodium Cocoate a tak dál a tak podobně.

Všechny ingredience jsou vždy seřazeny sestupně podle toho, jaký podíl ve výrobku zaujímají. Jedno z prvních míst u mýdel většinou patří vodě (Aqua), potom následují jednotlivé zmýdelněné tuky a nakonec nejrůznější výživné, peelingové nebo čistící složky, případná barviva a vonné látky. V mýdlech tak můžeš běžně najít med, kozí mlíko, sůl, bahno, bylinné výluhy a maceráty, semínka, kávová zrna, lanolin nebo hedvábí. A spoustu spoustu dalšího. Za účelem čištění se obvykle přidávají různé jíly a bahna. Co se týká barviv, za přírodní se považují opět jíly, rostlinná barviva (káva, červená paprika, chlorella apod.), minerální pigmenty a barevné micy (slídy). Názory na ne/škodlivost některých z nich se už mezi mydláři ale dost liší. Jako přírodní vůně se využívají nejčastěji esenciální oleje. Na posledním místě pak bývají uvedeny potenciální alergeny obsažené většinou právě v esencích – nejčastěji Citronellol, Limonene, Cinnamal a další.

Zatímco u vody a zmýdelněných tuků je situace celkem jasná, u zbytku dalších složek záleží především na tom, jaké látky kdo je v mýdle ochoten tolerovat. Barviva a aromata – syntetická i přírodní – jsou přitom nejčastějším původcem alergií a podobných potíží.

Ve chvíli, kdy znáš svou pokožku, můžeš se otevřeně vyptat a poradit s mydlářem, kterému důvěřuješ, vyznáš se ve složení mýdla a víš, jaké ingredience v něm chceš nebo nechceš, dokážeš si už snadno vybrat to nejlepší mýdlo právě pro tebe. Poslední rada na závěr. Vyzkoušej více mýdel třeba i se stejným nebo podobným složením od různých mydlářů. Poměr jednotlivých tuků se bude v jednotlivých recepturách lišit, požadavky tvé pokožky se budou spolu s tím, jak se bude uzdravovat, měnit a svou roli při hledání vyhovujícího mýdla hraje též tvrdost vody, kterou doma máš. Málokomu vyhovuje jedno a to samé mýdlo po dobu několika let.

Výroba mýdel vyžaduje opravdu zručnost a tak pokud chcete osvědčený produkt, který je bezpečný podívejte se na tuto nabídku.

Přeji hodně namydlených kilometrů a voňavé a jemné ruce při tom.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace